Buurtpreventie

Bord

Binnen de wijk is er sinds mei 2017 een WhatsApp Buurtpreventiegroep actief.
Je ziet een stel kerels met een ladder bij het huis van de buren die op vakantie zijn? In het beste geval zijn dat glazenwassers. Maar als je het niet vertrouwt, dan kun je dat melden in de WhatsApp Buurtpreventiegroep. Buurtpreventie is er in vele vormen. Tegenwoordig wordt veel gebruik gemaakt van een speciale WhatsAppgroep waar je verdachte situaties kunt melden. Het is wel de bedoeling dat je eerst de politie alarmeert voordat je de preventiegroep informeert. Bij de toegangswegen naar de wijk staan borden, waarop gemeld wordt dat in deze omgeving een WhatsAppgroep actief is.

Lees hier wat de wijkagent Mark Boskma te melden heeft over Havankpark buurtpreventie

Aanmelden
Help je mee onze wijk veiliger te maken? Vul het formulier hier in.
We gaan er dan van uit dat je de gedragsregels onderschrijft (zie hier onder). Hierna zul je een berichtje in je WhatsApp krijgen dat je toegevoegd bent aan de WhatsApp Buurtpreventie groep van het Havankpark. Deelname vanaf 18 jaar.

Opgave Buurtpreventie Havankpark

 


Gedragsregels voor de Havankpark Whats-app groep

 1. Deelnemers hebben minimaal de leeftijd van 18 jaar;
 2. Deelnemers zijn woonachtig in en om het Havankpark
 3. WhatsApp is een burgerinitiatief.
  De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt;
  De politie (wijkagent) maakt GEEN deel uit van de WhatsApp groep.
 4. Gebruik de WhatsApp volgens de SAAR afkorting:
  S = Signaleer
  A = Alarmeer 112 (geen spoed bel 0900-8844)
  A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen
  R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon De bedoeling is dat we van de verdachte persoon zijn plannen verstoren. (“zaak stuk te maken”). Doe dit alleen als je dit veilig kan doen zonder risico’s, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon;
 5. Laat door middel van een Whats-App bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld is! Voorkom een regen van 112 meldingen;
 6. Wanneer je een verdachte situatie signaleert waarvoor je geen alarmnummer hebt ingeschakeld mag je dit ook melden in de app. In dat geval kunnen wijkgenoten op hun hoede zijn en eventueel een oogje in het zeil houden.
 7. Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke;
 8. Speel geen eigen rechter en overtreedt geen regels/wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig;
 9. Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken;
 10. Gebruik deze Whats-App groep alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact/privéberichten. Heb je vragen of opmerkingen over de WhatsApp groep stel deze dan via Facebook of in een apart bericht aan de beheerders van de groep. Voorkom discussies in de buurtpreventie groep.

Aanvullende deelnemersvoorwaarden:
Het lid van de groep woont in de wijk van de groep;
Het niet houden aan de afspraken (kan) leiden tot verwijdering uit de groep;
In alle gevallen waarin deze voorwaarden niet voorzien beslissen de leden van de regiegroep in samenspraak met de politie en gemeente.

Borden
Hier onder de kaart waar de Whats-App Buurtpreventie borden staan.

Kaart borden Whats app HAVANK-page-001
De wijk agent aan het woord

Wijkagent Mark Boskma

Leeuwarden, Mei 2017

Hallo bewoners van het Havankpark,

Mijn naam is Mark Boskma en ik ben wijkagent van de wijken Bilgaard, Havankpark, Rengerspark en Transvaalwijk.
Ik heb begrepen dat er een buurtpreventie whatsapp groep is aangemaakt en als uw wijkagent kan ik dit initiatief alleen maar toejuichen.
Het is een prachtige manier om uw buren te informeren over vreemde, verdachte en onveilige situaties. De buurtbewoners zijn immers ook de ogen en oren van de wijk.
Buurtpreventie zal in positieve zin bijdragen aan het veiligheidsgevoel in de wijk.
De borden die in de wijk geplaatst zijn, zijn alvast een waarschuwing voor personen met kwade bedoelingen. Uiteraard dient u in het geval van een alarmerende of verdachte situatie altijd de politie te bellen. Zorg ervoor dat u dit ook meldt in het bericht dat u met uw buurtbewoners deelt in de whatsapp groep. Samen staan we sterker en is de kans groter dat we een dader te pakken krijgen.
Het lijkt me leuk om u, buurtbewoner van het Havankpark, eens te ontmoeten en te kijken hoe we dit mooie initiatief zo goed mogelijk handen en voeten kunnen geven.

Met vriendelijke groet,

Mark Boskma
Wijkagent Bilgaard, Havankpark, Rengerspark en Transvaalwijk
Politie Noord Nederland|District Fryslan|Team Leeuwarden

Bezoekadres: Holstmeerweg3, 8936AS Leeuwarden
Postbus 107, 9400AC Assen
T: 0900-8844