Wijkfeest 8 juni

Op zaterdag 8 juli a.s. is het weer zover! Het feest voor alle bewoners van het
Havankpark, het jaarfeest. Overdag is er voor elk wat wils te doen. ‘s Avonds is het feest met “Heel Havankpark Bakt” (eten en drinken), de Havank quiz en een Silent Disco. Hoe gaat de dag eruit zien? Check voor details het handige overzicht.

Geplaatst in Niet gecategoriseerd

Pasen 2023

De Paashaas komt weer langs
Uit betrouwbare bron hebben we vernomen dat er op 2 e Paasdag (10 april) weer van alles met eieren te doen is.
Voor de jongere kinderen heeft de paashaas eitjes verstopt in de speeltuin. Kom je ook meezoeken maandag 10 april om 11:00 uur?
Speurtocht
Voor de kids van 8-12 jaar hebben we een leuke, korte paasspeurtocht in petto. Ook hiervoor meld je je in de speeltuin tegen 11 uur.
Eieren gooien
Natuurlijk gaan we ook eieren gooien. Vanaf 11.30 uur gaan we zien welk tweetal samen het verst over en weer kan gooien, onder bewondering en aanmoediging van het toegestroomde publiek uit de wijk. Dit is voor oudere
jongeren, jongere ouderen… eigenlijk voor jong en oud! Kun je gooien en vangen en houd je wel van een spelletje? Meld je dan rond 11.30 aan. Locatie: Fietspad Circus Mikkeniepad

Geplaatst in Niet gecategoriseerd

Havankpark ruimt op 2023

Zaterdag 18 maart is het landelijke Opschoondag. Dan gaan we lekker naar buiten, want er ligt weer het nodige zwerfafval in het groen rond de wijk, in de sloten, langs de Ee en in het bos.
Dus: laarzen en tuinhandschoenen aan en opruimen maar! Wie helpt er een uurtje mee? Meer handen maken licht werk.
Grijpers en afvalzakken met draagring zijn aanwezig. Eigen grijpers graag meenemen. Ook handig is een (fiets) kar of skelter met kar om waar nodig afval te verplaatsen.
Verzamelplek is het Rustpunt.
We verzamelen om 10.45 uur en starten om 11 uur. De bedoeling is om samen op pad te gaan (in twee- of drietallen) en tegen 12.30 uur af te sluiten met drinken en wat lekkers. Havankpark schoon…. dan kunnen we nog lang van onze fijne groene wijk genieten!
Bij vragen vraag Akke Folmer van de Havankgroep Afvalrapers (JJ11) of Corine Willemse (JJ36). Tot de 18e!
Geplaatst in Niet gecategoriseerd

4e Havank Nieuwjaarsduik

Doe mee en ontvang bewijs van deelname!
Beste wijkgenoten,
Het is bijna weer zover en omdat de laatste duik 3 jaar geleden is, hebben we een paar foto’s opgeduikeld van de helden die eerder de Ee in doken. Wat een helden!
Wij doen het ze niet na… Voor de echte bikkels die het weer gaan doen of een nieuwjaarsduik eindelijk van hun bucketlist willen afvinken, nemen wij ons petje af.
Ter herinnering ontvangen de helden die erin duiken, een Bewijs van deelname aan de 4e Havank Nieuwjaarsduik!
Wil je verzekerd zijn van zo’n bewijs direct na afloop, meld je dan vooraf aan als deelnemer via Facebook, via mail naar activiteiten@havankpark.nl of bij een van ons.
Voor de meesten onder ons die op de kant blijven, een mooi moment om je wijkgenoten een gelukkig nieuwjaar te wensen!
Graag tot 1 januari tegen 13 uur bij de pingpongtafel/zwemtrap. 

Groet, Remi, Matthijs & Corine

Geplaatst in Niet gecategoriseerd

Walking dinner

Het Walking dinner op 26 november was gezellig en lekker! Voor herhaling vatbaar, volgens de aanwezige wijkgenoten.

Hartelijk dank aan de koks/hosts (Arjen, Micha, Akke, Alistair en Wencke) en René en Marja voor jullie gastvrijheid na afloop, super!
Hierbij nog een paar foto’s.

Geplaatst in Niet gecategoriseerd

Spokentocht foto’s

 
Er werd weer gegriezeld in het bos op de zaterdag voor Halloween. Wel 23 kinderen kwamen naar het Rustpunt om daarna bij de grafheuvel te verzamelen voor een spookachtig muzikaal intro van onze violist Remi. Na veel gegriezel en gegil in het bos konden de kids bijkomen met wat heksenlimonade met oogballen en marshmallows bij het vuur.
De durfals gingen nog met een aantal spoken op de foto.
De spoken sloten hun samenkomst af met een eigen drankje en na aandringen nogmaals het vioolspel dat eerder op de avond voor de kinderen had geklonken. 
 
Dank aan de organiserende wijkgenoten voor deze geslaagde activiteit: Pauline, Pauline, Birgitta, Effelin, Rink, Peter en Remi.
 
 
Geplaatst in Niet gecategoriseerd

Walking Dinner

De dagen worden korter, het is weer tijd voor een Walking Dinner. Wie doet er mee op zaterdag 26 november a.s.? Na een afgelast diner in maart 2020 wordt dit alsnog de 6e editie.

Wat is de bedoeling?
We gaan in kleine groepjes eten bij wijkgenoten en wisselen na elk gerecht van adres. Zo heb je als gast een gezellig driegangendiner dichtbij huis en ontmoet je bovendien enkele buurtgenoten in een ontspannen, kleine setting.
Als gastheer/-vrouw bereid je een menu van drie gangen en ontvang je steeds een ander groepje van circa 5, 6 personen.
We sluiten gezamenlijk af op één adres met koffie of een laatste drankje en eventuele nazit. Het aantal groepjes en groepsgrootte hangt uiteraard af van het aantal deelnemers.
De gasten betalen een bijdrage aan de koks; drankjes worden aangeboden door de wijkvereniging. De bijdrage hebben we verhoogd naar 20 euro per persoon; we denken dat hiermee een betaalbaar en tegelijk ‘aangekleed’ menu te verzorgen is.
Vind je het leuk om te koken en eters uit de wijk bij je thuis te ontvangen, meld je dan aan als kok.

Lijkt het je gezellig om uit eten te gaan met buurtgenoten op 26 november? Geef je dan op als gast met vermelding van het aantal personen en evt dieetwensen.
(Uiteraard kan rekening worden gehouden met vegetarische of andere dieetwensen, in overleg met de betreffende koks.)
Opgave en evt vragen via mail: activiteiten@havankpark.nl. Graag voor 10 november.
Of rechtstreeks bij ons, Wencke Taatgen en Corine Willemse (JJ 24/36). Wie weet tot dan!

Geplaatst in Niet gecategoriseerd

29 oktober Spokentocht

Het aftellen kan beginnen, nog een paar nachtjes slapen tot de spooktocht. Zaterdag 29 oktober, 19:00 uur verzamelen bij het Rustpunt. De kinderen worden dan eerst meegenomen naar de grafheuvel. Woeoeoeoewaaaaaaaah!
De spoken hebben al vergaderd hoe ze de kinderen dit jaar weer de stuipen op het lijf kunnen jagen! Moehahaha!
Dus trommel alle kinderen (9+ jaar) van Havankpark op (vriendjes en vriendinnetjes zijn ook welkom). Trek waterdichte schoenen/laarzen aan en kom op tijd!

Geplaatst in Niet gecategoriseerd

Foto’s Havankfeest ’22

Er zijn natuurlijk weer heel veel foto’s gemaakt op het Havankfeest op 3 sept.
Hier een linkje om de verzamelde foto’s te bekijken.

 

 

 

Geplaatst in Niet gecategoriseerd

Pubquiz Havankfeest 2022

 

Antwoorden van de Quizvragen (in het rood)

Historie 

 1. Wat was de oorspronkelijke functie van het pand van Wallon? kalkdrogerij

 2. Wat was ‘Klein Suriname’? Een tuinderij op het terrein van vóór het Havankpark van een Surinaamse familie.
 3. We kennen camping Taniaburg, waar stond een 2e camping hier in de buurt? minicamping ten N van het Havankpark voorbij brugje over Jelsumervaart
 4. Waar stond het comité “boompje groot, plantertje dood” voor? Tegen plan gemeente waterloop en villa’s rondom Havankpark W-zijde in 1999
 5. Welke functie had de molen op terrein NHL-Stenden (foto) in vroeger tijd? oliemolen

** Molen De Eendragt werd in 1786 gebouwd als pelmolen voor gerst en haver. Al snel veranderde zijn functie in oliemolen, waarbij de molenaar uit raapzaad, koolzaad, aardnoten en lijnzaad olie won. Toen in 1889 een molen in Anjum afbrandde, was molen De Eendragt al een tijdje buiten gebruik. Ver voor de term circulaire economie zijn intrede deed, werd deze filosofie hier in Leeuwarden al in de praktijk gebracht. Het bovenstuk van de molen inclusief de wieken verplaatste men naar Anjum.

 1. Op het terrein van de twee nieuwe villa’s bij de tafeltennistafel stond vroeger een soort sloperij en lompenhandel. Hoe werd de eigenaar in de volksmond genoemd ? Zwarte Willem
 2. Noem twee objecten in het Havankpark die duidt op het historisch verleden?  Voorbeelden zijn de huizen Havanklaan, van Wallon, van mevrouw vd Woude, perenbomen, sloten enz.
 3. Waar zie je deze afdrukken staan en wat zijn het? fiets en voetstap a/h begin van de Vierhuisterweg, gemaakt door boze boer die het niet eens was met verandering van weg naar betonpad.

      Sport

 1. Welke twee Nederlandse tennissers zijn de wereld top-50 / ATP ranking binnengedrongen? Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp
 2. Welke ploeg heeft afgelopen seizoen de NBA gewonnen? Golden State Warriors
 3. Wie is de assistent trainer van Cambuur? Pascal Bosschaart
 4. Wie heeft de meerkamp atletiek gewonnen België of Nederland? België bonuspunt voor: wat was het laatste onderdeel?  – 800 meter sprint
 5. Hoe heet de schaatser die ging met schaatsster Jutta Leerdam? Koen Verweij
 6. Wie is dit jaar Koning van de PC? Tjisse Steenstra
 7. Van welk land heeft NL de finale van dameshockey gewonnen? Argentinië
 8. Wat is de meest trendy nieuwe opkomende sport? Padel

Natuur

 1. Welke vogel hoor je? Wielewaal      
 2. Welke vogel hoor je? zanglijster
 3. Welke die uit het Leeuwarder bos hoor je hier? blaffende reebok
 4. Welke plant is dit op de foto?  >> Late Guldenroede  

 1. Welke plant is dit op de foto? >> Koninginnekruid
 2. Wanneer is het Leeuwarder Bos geplant? begin jaren ’90: we houden aan ’90 t/m 94
 3. Daar waar je veel brandnetels ziet welke ‘stof’ zit daar dan veel in de bodem? Stikstof
 4. Doe een schatting hoeveel verschillende soorten (biodiversiteit) er in het Leeuwarder Bos vastgesteld zijn. 2600 soorten > Bron:  site natuurmuseumfryslan.nl

Schatten 

 1. Hoeveel ha. heeft het Leeuwarder bos? 140 ha. (bron Gemeente Leeuwarden)
 2. Hoeveel woningen vallen er onder postcode 8919? 151 (bron Funda)
 3. Aan welke gemeente grensde het gebied van het Havankpark vóór 1944? (Leeuwarderadeel)

**In 1944 vond er een grenswijziging plaats waarbij de gemeente Leeuwarderadeel gebied afstond aan Leeuwarden. Plaatsen als Snakkerburen en Huizum werden toen bij Leeuwarden gevoegd. De grens ten noorden van het gebied wat nu Havankpark is, liep tot die tijd langs de Vierhuisterweg.

 1. Wat was de gemiddelde temperatuur in juli, gemeten op Vliegbasis Lw.? 17,58 graden (bron Meteo)
 2. Hoeveel % van de huishoudens is lid van de Wijkvereniging? 67%
 3. Hoe groot is het % bewoners Havankpark van boven de 65? 75% (bron Funda)
 4. Hoe groot is het % bewoners Havankpark van onder de 15? 55% (bron Funda)
 5. Hoeveel namen uit de boeken van Havank vind je terug in het park? Zes (6)

**1.Carlierstraat 2. Joram Jorkinstraat 3. Manon de Bercystraat 4. Circus Mikkeniepad  5. Harro Vancestraat 6. Mercksenpad (het pad dat Passage heet bestaat wel, maar is vernoemd naar Sef Passage een auteur die veel over Havank schreef en hem promootte)

Muziek

 1. Wat is de echte naam van de Zangeres zonder Naam? Mary Servaes (meisjesnaam Bey)
 1. Welke dingen nemen Maan en Snelle mee in het liedje ‘blijven slapen’:

mijn ondergoed….. en nog drie dingen. Welke? tandenborstel, luchtje en mijn lader.

 1. Welke artiesten (bands) hoor je hier door elkaar afgespeeld? Doe Maar (Liever dan lief) en Golden Earring (Just a little bit of peace in my heart)  

   

Bonusvraag: wat is het verband tussen die twee? beiden stopten: George Kooijmans ALS en Henny Vrienten overleden

 1. Uit welk bekend werk komt deze muziek en wie is de componist? Carmina Burana – Carl Orff

 1. Welke vier reclametunes hoor je hier? Kruidvat – Nespresso – Unox – Albert Heijn 

 1. Welke bekende popsong (naam) van een bekende groep (naam) wordt door deze band vertolkt? You should be dancing – Bee Gees (projectje van de Foo Fighters)
 1. Hoe heet de song uit deze Netflix horror serie die bekend is van een jaren-80 hit? Running up that Hill – Kate Bush

  8. Waarvan is dit de herkennings-/openingstune? Game of Trones (main theme)

 

Geplaatst in Niet gecategoriseerd