Energietransitie begint in de meterkast

Energietransitie en de elektrische installaties.

Meinte Jelsma uit de Joram Jorkinsstraat verteld hier hoe hij zijn meterkast klaar heeft gemaakt voor de energietransitie.

Van het gas af
Wanneer we van “het gas” af moeten, gaat dit betekenen dat we volledig gaan steunen op elektriciteit. Wat tevens zal inhouden dat huishoudens meer elektriciteit zullen gaan gebruiken. Immers, er wordt niet meer op gas gekookt maar er wordt elektrisch gekookt d.m.v. een elektrische kookplaat of een inductie- of keramische kookplaat.

Daarnaast zal in het geval van een eventuele toekomstige warmtepomp extra elektrisch vermogen gevraagd worden. Ook de plaatsing van (extra) zonnepanelen, een warmwatervoorziening gevoed door stroom en een eventueel oplaadpunt voor een elektrische auto ( je weet het niet) hebben invloed op de vraag naar elektrisch vermogen.

Vandaar dat het goed is om eens even in de meterkast te ‘duiken’ en de situatie in ogenschouw te nemen.

Allereerst moet je uitzoeken wat voor aansluiting je hebt op het elektriciteitsnet. Je kunt deze waarde opvragen via de site van Liander met het invullen van je postcode en de laatste 6 cijfers van je meternummer.

Na invullen zie Ik dat mijn aansluiting op het net een zgn. 1×35 Amp. aansluiting is wat betekent dat de hoeveelheid stroom/vermogen die je kunt betrekken van het net totaal 35×230=8050 watt is.

In mijn geval had ik daarvoor 8 groepen geïnstalleerd en was de maximale capaciteit daarmee wel bereikt (oven, combimagnetron, vaatwasser, wasmachine en close-in boiler hebben allemaal een eigen groep, dus al 5 groepen bezet en dan nog 3 algemene groepen).

Zie hieronder de overzichtsfoto van de oude installatie.

Electrisch koken
Mocht elektrisch koken in beeld komen dan is in elk geval verzwaring van je netaansluiting noodzakelijk.
Ter illustratie: een inductiekookplaat trekt bij een simpel model circa 3,4 kW en met een luxer of zwaarder model zit je al op 7,3kW (of 7300 watt). Je schiet dan ruim over het maximale vermogen van je aansluiting van 1x35Amp. heen.
Daarbij komt ook nog dat voor elektrisch koken een aparte kookgroep (of dubbele kookgroep noodzakelijk is). Ik kwam al met al tot de conclusie dat zowel mijn netaansluiting als meterkast niet toekomstbestendig waren en dat actie vereist was.

Liander
Allereerst de verzwaring van de aansluiting bij Liander aangevraagd. En gekozen voor een 3x25Amp. aansluiting. Die kan een vermogen leveren van 3x25x230=17.250 watt. Daarmee ben je voorbereid op de toekomst. Bovendien zijn de netwerkkosten van deze aansluiting gelijk aan de oude situatie van 1x35Amp. Dus daar heb je geen ‘pijn’ van. Of een dergelijke aansluiting zwaar genoeg is voor de toekomst is onzeker maar het kostenverschil op jaarbasis met een 3×35 Amp. is € 700 op jaarbasis en dat is flink wat.

Het aanvragen van de verzwaring is niet al te moeilijk. Via Liander wordt je verwezen naar de site “mijnaansluiting.nl”. Raak niet in paniek door de zaken die gevraagd worden want het wijst zich vanzelf. De kosten om van 1x35Amp. over te stappen naar 3x25Amp. bedragen € 347,51 incl. BTW.

Vervolgstap
Dat is de eerste stap. De volgende stap is het wijzigen van je groepenkast want je wilt meer groepen geïnstalleerd hebben. Dat is een klus die alleen door een elektricien gedaan kan worden. Vraag van te voren advies bij de vakman als je er zelf niet genoeg van weet. Hou er rekening mee dat Liander pas langs komt om de aansluiting te verzwaren als de groepenkast is aangepast aan het vergrote vermogen. Dus die werkzaamheden eerst (laten) uitvoeren.

In mijn geval is een geheel nieuwe groepenkast geïnstalleerd met 12 groepen. Waarbij tevens al een dubbele kookgroep is ingebouwd. Vraag van te voren een offerte voor zowel de groepenkast als de installatiewerkzaamheden. Vanuit de nieuwe groepenkast kun je dan verder ‘bouwen’ aan je elektrische installatie in huis.

De kosten van een geheel nieuwe groepenkast zullen zo’n € 600 bedragen en het installeren ongeveer hetzelfde bedrag (afh. van hoe gunstig de offerte uitpakt).

 

TIP: maak voor de werkzaamheden een lijst en eventueel tekeningen van je groepenverdeling van de oude toestand. Na de werkzaamheden kun je deze actualiseren en heb je een goed overzicht.

Hier boven de nieuwe meterkast.

Meinte Jelsma Joram Jorkinsstraat 6
Voor informatie kun je me bereiken via E-mail : mentjelsmaAThotmail.com